Overal in Nederland blijft Zwarte Piet dit jaar zwart (of donkerbruin). Bij 700 Sinterklaas-intochten neemt de Goedheiligman Zwarte Pieten mee. Wat gaaf! Update 14 oktober 2018: de 699e plaats waar Sinterklaas zijn zwarte knechten meeneemt is Sittard in Limburg. De eer van 700e plaats gaat naar Zoetermeer!

Ondanks de keuze van de NTR om in het Sinterklaasjournaal vooral met RoetveegPieten te werken, blijven de intochten in heel Nederland gewoon zo zwart als roet! De NTR ondertussen stelt dat ze Zwarte Piet aanpassen als de maatschappij dat wil. En die maatschappij wil dat overduidelijk niet. De maatschappij kiest Zwarte Piet.

Vanuit heel Nederland stromen de berichten binnen dat de lokale Sinterklaascomités kiezen voor donkere Pieten. In de meeste gevallen is dat bruin of zwart. De Facebookpagina Nationale Zwarte Pieten Dagen houdt bij waar in Nederland Zwarte Piet zijn naam eer aandoet. Zij krijgen de aanmeldingen binnen van allerlei organisaties die aangeven ‘gewoon zwart’ te blijven. Wat de landelijke televisiezenders- en omroepen ook doen.

Zwarte Pietenoverzicht Nederland
Zwarte Piet blijft in alle delen van het land zwart. Op een speciale kaart in Google Maps kun je zien waar Piet zwart blijft.

 

Inmiddels zijn er meer dan 700 aanmeldingen binnengekomen. De 350e intocht van Sint Nicolaas en Zwarte piet was… Amsterdam! Wie had gedacht dat onze hoofdstad, die sinds 2017 alleen nog ‘Spaanse edelmannen’ heeft naast de Sint, tóch Zwarte Pieten heeft? Het gaat dan om de intocht in de prachtige Jordaan.

De eer van 200e intocht van Sinterklaas en Zwarte Piet ging naar het Gelderse Emst. Het dorp op de Veluwe kiest ook dit jaar voor gitzwarte Pieten.

Aanmelden Zwarte Piet
Is bij jouw intocht of Sinterklaasfeest Zwarte Piet ook aanwezig en wil je dit delen? Ga dan naar de Facebookpagina van de Nationale Zwarte Pieten Dagen en meld ook jouw evenement aan.