Totale bereidingstijd:
40 minuten

Ingrediënten:

150 g boter
350 g speculaaspoeder (fijn verkruimelde speculaasjes)
6 tot 8 stevige peren
4 eetlepels honing
2 vanillestokjes
125 g mascarponeeen beetje bruine basterdsuiker

Extra benodigd:
4 roestvrijstalen bakringen (Ø ca. 10 cm), bakpapier

Bereiden:
Laat de boter smelten in de magnetron op matig-hoog. Meng de boter in een kom met het speculaaspoeder. Zet 4 bakringen op een met bakpapier beklede bakplaat. Schep wat speculaasmengsel in de ringen en strijk die met de achterkant van de lepel glad tot een mooi gelijk laagje van ongeveer 5 mm dik. Zet de bakringen ongeveer 20 minuten in de koelkast, zodat de speculaasbodems stevig worden. Herhaal deze werkwijze nog een keer, zodat je 8 speculaascirkels in totaal hebt.

Schil de peren. Verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in blokjes. Bak de blokjes peer met de honing en de in de lengte opengespleten vanillestokjes in een koekenpan op middelhoog vuur tot bijna alle baknat is verdampt. Schep de peer in een kom en bewaar tot het serveren in de koelkast.

Leg op elk bord een speculaascirkel. Gebruik een bakring voor het met blokjes peer garneren van de cirkels. Druk de peer lichtjes aan met de achterkant van een lepel. Neem de bakring voorzichtig weg en leg dan voorzichtig een tweede speculaascirkel op de peer. Serveer de tompoezen met een quenelle mascarpone. Bestrooi die met wat basterdsuiker en garneer met een stukje van de vanillestokjes die je bij de bereiding van de peer hebt gebruikt.

Totale bereidingstijd:
40 minuten

Bron: Kookboek Speculaas , Auteur(s) José Maréchal