De Succes is een salonstoomschip dat in 1897 te Rotterdam onder diezelfde naam als stoomsleepboot van stapel liep. Het was toentertijd met een lengte van bijna 40 meter en een stoomvermogen van omgerekend bijna 700 pk een van de grootste en sterkste binnenvaart sleepboten in Nederland. Na langdurig te zijn ingezet als Rijnsleper tussen Rotterdam en Bazel in Zwitserland kreeg ze in 1957 de functie van stoom tankercleaner. Het schip werd uiteindelijk rond 1970 voor de sloop opgelegd. Na ruim 10 jaar wachten op de slopershamer werd het tot wrak verworden stoomschip tussen 1985 en 1994 alsnog gerestaureerd. Het vaart sindsdien als luxe salonboot.

Bouw
In 1896 gaf de Fa. Otto Kriens uit Dordrecht de machinefabriek Huiskens en van Dijk te Dordrecht opdracht voor de bouw van een Rijnsleepboot. Het casco werd gebouwd op de scheepswerf van Wed. Boele (P. Boele Pzn) te Slikkerveer onder bouwnummer 393. Het schip werd voorzien van twee driecilinder diagonaalmachines die waren geconstueerd door Huiskens en van Dijk, en twee stoomketels van Boele & Pot (bouwnummers 22 en 23) met elk een verwarmd oppervlak van 90m2.

Carrière
In 1897 werd het schip Succes gedoopt, en liep van de helling bij Abraham van Dordt in Rotterdam. In 1916 ging het schip als SS Sleipnir over in handen van de Nederlandse Transport Maatschappij (NTM), die het schip in 1952 verkocht aan de Nederlandse Rijnvaart Vereniging (NRV). Deze Rotterdamse bedrijven zetten het schip in voor de sleepvaart tussen Rotterdam en Bazel, in Zwitserland. De NRV liet de Machinefabriek H.J. Koopman te Dordrecht twee triple expansie stoommachines plaatsen van het bouwjaar 1915. Ze hadden elk met een kracht van 250 psi (omgerekend samen ca. 700pk).

In 1957 kocht het Rotterdamse classificeerbedrijf Vacuüm Cleaning de boot, en werd ze omgebouwd tot stoom tankercleaner en wel onder de oorspronkelijke naam Succes I. Men plaatste een uit 1931 stammende twee-vuurs Schotse stoomketel van de Fa. Biesbosch in Dordrecht (werkdruk 15 atm., 150m2 verwarmd oppervlak, ruim 200 vlampijpen en een inhoud voor 15 000 liter water). De machines werden omgebouwd van kolenstook naar zware stookolie en voorzien van een condensor.

Sloop en restauratie
Van 1973 tot 1985 lag de Succes bij Rijsdijk-Boss in Hendrik-Ido-Ambacht te wachten op de sloop. Na 12 jaar 'op het droge' was er niet veel meer van over. De restanten van het casco, maar bovenal de stoomtechniek, waren echter voor Joop Mos uit Enkhuizen alsnog de moeite waard om te voorkomen dat het schip definitief als schroot de smeltoven in zou gaan. Hij slaagde erin partners voor de restauratie van dit stuk scheepvaarthistorie te vinden en ging aan de slag.

Tot 1994 werd er gebouwd aan het schip. Het oorspronkelijke casco werd tot op de waterlijn afgebroken en opnieuw opgebouwd. De stoomkamers werden volledig gerestaureerd en negen jaar later was ss Succes het oudste en grootste schroefaangedreven salonstomer van Nederland. Met het oog op een nieuw bestaan als nostalgisch passagiersstoomschip met authentiek karakter kreeg ze bij de herbouw onder meer een verhoogde boeg en een tweede dek. De techniek werd geheel gemoderniseerd om onder andere aan alle eisen te voldoen die de Scheepvaartinspectie stelde ter goedkeuring voor de passagiersvaart. Later werd de Succes ook voorzien van een dieselmotor met een eigen derde schroef(as), zodat er zowel op stoom als met een dieselmotor kan worden gevaren. Tegelijkertijd werden de branders van de stoomketel geschikt gemaakt voor het stoken van dieselolie in plaats van zware stookolie.

De Succes is herbouwd op het oorspronkelijke stalen casco, met een opbouw in de stijl van het ss Bosman, dat als veerschip op de route Enkhuizen-Stavoren dienstdeed van 1915 tot ca. 1936. De nostalgische inrichting, met veel koper, kristal, teak en leer ademt de sfeer van de luxueuze passagiersschepen uit begin 20e eeuw. In de salon hangt een grote kristallen kroonluchter die afkomstig is uit de 1e-klasse salon van de ss Willem Ruys. De reuze stoomfluit deed oorspronkelijk dienst op de oceaanstomer ss De Doeksken uit ongeveer 1902.

Gebruik
De instandhouding van de Succes bleek, evenals de zonder subsidies of bijdragen van derden uitgevoerde restauratie, een kostbare aangelegenheid. In 1996 besloot een nieuwe eigenaar, Van den Broek uit Marknesse, dan ook om ter dekking van de onderhouds- en instandhoudingskosten de Succes met regelmaat open te stellen voor het publiek. Sindsdien is het schip te bezoeken tijdens nautische evenementen en stoomfestivals zoals bijvoorbeeld Dordt in Stoom. Het schip is daarmee ongeveer 30 maal per jaar actief.

Het stoomsalonschip Succes heeft een capaciteit van maximaal 110 passagiers. Het vaart in opdracht vanuit de thuishaven Almere Haven in Flevoland. Als partyschip is het gecertificeerd voor alle grote binnenwateren, rivieren en stromen in binnen en buitenland en heeft een keur van het ' Lloyd's Register Stoomwezen' voor het gebruik van de stoominstallaties.

Orgel
Aan dek van de Succes bevindt zich Europa's grootste Calliope, een stoomorgel dat kilometers ver te horen is. Dit is een publiekstrekker tijdens evenementen, maar ook een instrument dat muzikanten, geluidskunstenaars, producenten van films, commercials en documentaires inspireert. Vandaar dat het schip met regelmaat een rol vervult in uiteenlopende opnames en tijdens optredens en muzikale uitvoeringen. De ambiance van de Succes maakt het schip tot een geschikte trouwlocatie en is een officiële trouwlocatie voor onder meer Almere en Kampen.

Pakjesboot 13
In 1993 werd de ss Succes ingezet voor de Nationale intocht van Sinterklaas te Ravenstein, onder de naam Pakjesboot 13. De Goedheiligman moest zijn Pakjesboot 12 in Spanje laten, omdat de spoorbrug voor de haven te laag was. Er werd voor eenmaal uitgeweken naar de Succes, die, door het inklappen van zijn stoompijp en mast, wel onder de brug door kon. Ook werd de boot diverse malen ingezet als pakjesboot bij de opnames van de Club van Sinterklaas. Ook werden er in 2013 opnames gemaakt tijdens de intocht in 2013 met pakjesboot 13 voor de film Pak van mijn Hart die in 2014 werdt uitgebracht.

Maak een virtuele wandeling aan boord van het stoomschip Succes (externe website)

 

 

{youtube}
{/youtube}

Diafilm met opnames ss Succes als stoomsleper (1897), op de sloop (ca. 1960-1985), de restauratie / ombouw (ca. 1985-1995) tot luxe partyschip; "Neerlands oudste en meest exclusieve in z'n soort!" Uiteraard wat shots van het in- en exterieur van deze unieke salonboot "van vandaag".

 
{youtube}
{/youtube}
Opnames tijdens de intocht van Haarlem in 2013 voor de film: Pak van mijn Hart
 
{youtube}
{/youtube}
Compilatie van Sinterklaasbeelden aan boord van/met het stoomschip Succes. Tv, film, intocht. Deze unieke stoomboot, met de kilometers ver te horen klanken van sinterklaasliedjes van haar stoomorgel, is de reserve pakjesboot van de Sint voor de intocht. Maar ook voor de TV-opnames van de Club van Sinterklaas.