Naam: Erik de Vogel
Geboortedatum: 02-05-1961
Overlijdensdatum: -
Adviseur van Hoofdpiet: van 1994 tot en met 1997

Erik de Vogel is een Nederlands acteur, voornamelijk bekend door zijn rol als Ludo Sanders in de RTL-soap Goede tijden, slechte tijden. Hij is eveneens bekend van zijn rol als Hoofdpiet bij de Intocht van Sinterklaas (1994-1997) en andere programma's omtrent het sinterklaasfeest.

Na de middelbare school volgde De Vogel de Toneelschool van Amsterdam, waar hij in 1986 afstudeerde. Tijdens deze studie richtte hij samen met collega's Geert Lageveen en Finn Poncin de muziektheatergroep Illyrië op. Met dit gezelschap toerde hij vier jaar lang rond. Hij speelde in voorstellingen zoals Broken Dreams. Sinds 1989 is De Vogel aangesloten bij het Openluchttheater van Amsterdam, waar hij elk jaar te zien is in een voorstelling. De laatste jaren speelde de acteur rollen in uiteenlopende producties, zoals De Kersentuin, De Getemde Feeks en King Lear. In het seizoen 1994/1995 speelde De Vogel een rol in Troïlus en Cressida van het Nationeel Toneel (regie: Johan Doesburg).

Begin jaren negentig was De Vogel ook veelvoudig te zien in dramaseries. In het jaar 1991 vervulde hij een gastrol in 12 steden, 13 ongelukken en een jaar later was hij te zien in de Veronica-komedie In de Vlaamsche pot. In 1994 werd De Vogel gevraagd om acteur Frits Lambrechts te vervangen als Hoofdpiet bij de Intocht van Sinterklaas. Lambrechts had aangegeven dat hij het Sinterklaasfeest te commercieel vond geworden en wilde het liever in de puurste vorm vieren. Vanwege zijn rol als Hoofdpiet werd De Vogel ook bij andere televisieprogramma's betrokken. Na een klein rolletje in de kaskraker Flodder 3, werd hem eind 1995 de rol van Ludo Sanders aangeboden in de dagelijkse soapserie Goede tijden, slechte tijden. De Vogel kreeg de opdracht om de geliefde acteur Casper van Bohemen, die de sluwe slechterik Frits van Houten, te doen vergeten. Oorspronkelijk zou de acteur voor een jaar te zien zijn, maar het personage was zo'n succes dat het contract herhaaldelijk werd vernieuwd. Vanwege zijn landelijke bekendheid als Ludo Sanders moest De Vogel na 1997 noodgedwongen zijn rol als Hoofdpiet overdragen aan acteur Erik van Muiswinkel.

Op de set van Goede tijden, slechte tijden leerde De Vogel zijn huidige levenspartner Caroline de Bruijn kennen. De acteur besloot te scheiden van zijn vorige vrouw, met wie hij een dochter Alix en een zoon Vince had. Hij kreeg samen met Caroline de Bruijn op 29 juli 2000 een tweede dochter, genaamd Solane Victoria. Naast hun werkzaamheden bij GTST presenteerde het koppel voor RTL 4 het reisprogramma Van hier tot Tokio. In de zomer van 2006 leek het erop dat De Vogel ontslag had genomen bij de soap, omdat hij na een schietpartij kwam te overlijden. Een aantal maanden later zou blijken dat het karakter zijn eigen dood in scène had gezet om zo genoeg tijd te hebben om de schutter te vinden. De Vogel verdween tijdelijk uit de leader, credits en stond ook niet op de jaarlijkse castfoto.

(Bron: https://nl.wikipedia.org)