Naam: Jaap Maarleveld
Geboortedatum: 11-03-1924
Overlijdensdatum: -
Adviseur van Hoofdpiet: 1965-1967 (Bron: http://www.beeldengeluidwiki.nl )

Jakob Johan Maarleveld is een Nederlands acteur, bekend van onder meer zijn hoofdrol in de kinderserie Okkie Trooy uit de jaren zestig van de twintigste eeuw. Ook verleende hij zijn stem aan verschillende hoorspelen.

Zijn carrière begon in 1962 met een rol in Okkie Trooy, een Nederlandse kinderserie van de AVRO, waarin hij de uitvinder Okkie Trooy speelde. Louis Bongers was hierin te zien als zijn assistent Nono. Daarna had hij een kleine rol in een aflevering van de populaire serie Floris. Hij was hierin te zien als Karel van Gelre.

Ook was hij te horen in verschillende hoorspelen. Zo vertaalde en bewerkte hij het hoorspel Dood van een vrijgezel en speelde hierin de vrijgezel.

Begin jaren zeventig was hij artistiek leider van de in Drachten gevestigde Toneelgroep Noorder Compagnie, waarvan Jan A. de la Mar de zakelijke leider was. Begonnen als een klein gezelschap, groeide de Noorder Compagnie uit tot bespeler van de drie noordelijke provincies met soms een uitstapje naar het westen en België. Bekende (gast)acteurs uit het bestaan van de NC waren onder meer Manon Alving (echtgenote), Rutger Hauer, Robert Sobels, Sacco van der Made, Ad Noyons, Ton Lensink, Maxim Hamel Janine Veeren, Diny de Neef, Fiet Dekker, Jan Teulings, en Peter Aryans.

Tot de jaren negentig bleef het rustig, totdat hij rollen kreeg aangeboden in onder andere De bunker (1992) en Kruimeltje (1999). Verder had hij enkele gastrollen in de televisieserie Baantjer. Sindsdien is hij - vooral vanwege zijn hoge leeftijd - hoofdzakelijk te zien in gast- of kleinere rollen. Hij was getrouwd met de actriceManon Alving.

(Bron: https://nl.wikipedia.org)