Naam: Piet Römer
Geboortedatum: 02-04-1928
Overlijdensdatum: 17-01-2012
Adviseur van Hoofdpiet: 1968 tot 1983 (In 1976 en in 1981 Niet aanwezig bij de Landelijke Intocht)

Piet en zijn eeneiige tweelingbroer Paul worden op 2 april 1928 te Amsterdam geboren. Piet gaat als 14-jarige van school. Hij werkt als kolenboer en volgt een tijd later tegelijk de toneelschool die hij echter na drie maanden al vaarwel zegt. Maar hij wil vanaf dat moment wél aan de slag als acteur en dat lukt. In 1952 krijgt hij zijn eerste toneelrol bij "De Witte Vogel" van Rolf Petersen. Van 1954 tot 1973 is hij vast verbonden aan Toneelgroep Centrum waar hij een van de leidende acteurs is. Sinds 1973 werkte hij als freelance acteur op het toneel, de film en televisie.

Sinds 1956 speelt Römer in verschillende televisieseries en een twintigtal films en in meer dan zestig theaterproducties. In 1971 wordt hij onderscheiden met de 'Arlecchino' voor zijn rol in Bloesem van seringen brengt herinneringen. Hij wordt bekend in de jaren zestig met de series Stiefbeen en zoon en 't Schaep met de 5 pooten. Beide series worden beloond met de Televizierring. In 1969 en 1970 is hij als zanger succesvol en heeft hij samen met Adèle Bloemendaal en Leen Jongewaard hits met We Zijn Toch Op De Wereld Om Mekaar Te Helpen Nietwaar?, Het Zal Je Kind Maar Wezen en Als Je Mekaar Niet Meer Vertrouwen Kan.

Römer presenteert later nog het jeugdprogramma 't Spant Erom.

Zijn bekendste rol is als Hoofdpiet bij de intocht van Sinterklaas. Deze rol heeft hij zestien novembermaanden vervuld. In 1984 krijgt hij een conflict omdat zijn kleinzoon niet mee mag als Piet. Ook vindt hij het zwart schminken van zijn oren nooit prettig. Hierop besluit hij om na zestien november- en decembermaanden op te stappen. Zijn rol wordt dat jaar overgenomen door Frits Lambrechts bij de intocht op Terschelling.

De filmwereld is niet zijn wereld. Römer vindt dat mensen daar behandeld worden als gebruiksvoorwerpen: "Eerst word je in de watten gelegd en later laten ze je net zo hard weer vallen." Zijn voorliefde gaat uit naar het theater, omdat hij daar naar eigen zeggen alles in eigen hand heeft.

Römer wordt in 1963 bekend als Dirk Stiefbeen, naast Rien van Nunen als vader Stiefbeen, in de populaire televisieserie Stiefbeen en zoon. Het succes werd gevolgd door een groot aantal rollen voor film en televisie en in het theater. Vanaf 1995 tot 2006 speelde hij Jurriaan de Cock (met C. O. C. K.) in de televisiereeks Baantjer. Römer won als enige in Nederland drie maal de Gouden Televizier-Ring.

In 2007 ontvangt Römer het ereburgerschap van Amsterdam en het hierbij behorende ereteken van verdienste. Tevens ontvangt hij de Bronzen Legpenning, omdat hij in zijn rol als de Amsterdamse rechercheur De Cock het imago van de Amsterdamse politie zo veel goed heeft gedaan.

Op 13 December 2010 komt in het nieuws dat Piet al 2 weken in het ziekenhuis ligt vanwege een longonsteking.

Piet Römer is op 17 januari 2012 overleden op 83-jarige leeftijd.