Naam: Stefan de Walle
Geboortedatum: 15-09-1965
Overlijdensdatum: -
Adviseur van Sinterklaas: 2011 tot nu

Stefan de Walle (Den Haag, 15 september 1965) is een Nederlands acteur. Sinds 2001 is hij verbonden aan het Nationale Toneel. In 2010 won hij de toneelprijs voor beste mannelijke bijrol voor zijn rol in het stuk De Kersentuin. Bij het grote publiek is De Walle bekend door de rol van zoon Kees in Flodder de TV-serie en zijn rol in de film De Marathon. Sinds 2011 speelt hij de rol van Sinterklaas tijdens de nationale intocht, als opvolger van Bram van der Vlugt

Stefan de Walle werd geboren in Den Haag als zoon van twee beeldend kunstenaars. Op zijn zevende verhuisde hij naar Twello, waar hij de Wilpse Dijkschool bezocht en doorliep in Zutphen de Vrije School. Hij studeerde aan de Arnhemse Toneelschool, waar hij in 1989 eindexamen deed.

Bij het grote publiek werd De Walle bekend door de rol van zoon Kees in Flodder de TV-serie en in de film Flodder 3, een rol die in de eerste twee films werd vertolkt door René van 't Hof. De reeks liep in eerste instantie tussen 1993-1995. Later kwam echter het verzoek van Veronica om nog twee reeksen op te nemen in 1997. Deze werden het jaar daarop uitgezonden. De Walle was tot kort voor deze opnamen niet bereid om mee te werken wegens verplichtingen bij het RO Theater. De producent Laurens Geels heeft toen uiteindelijk randvoorwaarden geschapen waar De Walle zich in kon vinden. Het succes van de televisieserie leidde in 1995 tot de film Flodder 3. Samen met Tatjana Simić was De Walle erbij toen zijn collega Coen van Vrijberghe de Coningh (2e vertolker Johnnie Flodder) plotseling overleed aan een hartstilstand. De serie is een van de meest herhaalde series op de Nederlandse televisie. Het gevolg hiervan is dat De Walle samen met een aantal andere acteurs naar de rechter zijn gestapt in 2008 wegens het lange tijd niet ontvangen van een herhalingsvergoeding. De Walle is in 2011 in zijn gelijk gesteld.

Op 21 mei 2011 kondigde Bram van der Vlugt in een extra uitzending van het Sinterklaasjournaal aan dat De Walle zijn rol van Sinterklaas zou overnemen in de uitzendingen van het Sinterklaasjournaal en de intocht van Sinterklaas. De Walle werd op voorspraak van Van der Vlugt, met wie hij eerder speelde in het stuk Kopenhagen, gevraagd voor de rol.

Stefan de Walle speelde rollen in diverse kleine televisie- en filmproducties. In 2006 speelde hij de hoofdrol in de korte film De vogelaar en in 2009 de telefilm Witte vis. In 2007 had de De Walle een cameo in Moordwijven wederom van Dick Maas. In de film speelt hij een klant die wordt aangezien voor huurmoordenaar. Op 20 november 2010 ging de film "Held" in première, waarin De Walle de hoofdrol vertolkt als politieman Donald. Zijn tegenspeler in deze film was Antonie Kamerling, die vlak voor het uitkomen van de film zelfmoord pleegde. De laatste jaren is De Walle ook veelvuldig te zien in het improvisatieprogramma De vloer op (2002-heden) waarin hij de confrontatie aangaat met verschillende andere bekende acteurs. In 2012 was hij te zien als Dries van Agt in de televisieserie Beatrix, Oranje onder vuur en, samen met Martin van Waardenberg , Frank Lammers en Marcel Hensema, een van de de hoofdrollen in De Marathon van Eyeworks. Voor deze film werd De Walle genomineerd als beste acteur voor de Rembrandt Awards 2013. In 2014 is hij te zien in Oorlogsgeheimen als de burgemeester, samen met Loek Peters, Eva Duijvestein, Maas Bronkhuyzen en Pippa Allen. Ook is hij te zien in de serie Nieuwe buren.

(Bron: https://nl.wikipedia.org)