Onno Ruding

Geboortedatum: 15 augustus 1939
Geboorteplaats: Breda
Overlijdensdatum: -
Overlijdensplaats: -
Sint tijdens landelijke intocht(en): 1960

Onno Ruding
Ruding, zoon van een chirurg, ging na het gymnasium economie studeren aan de Nederlandse Economische Hogeschool Rotterdam, de latere Erasmus Universiteit, waar hij in 1964 zijn doctoraalexamen haalde. Jaargenoten waren onder anderen de latere ministers Neelie Kroes, Ruud Lubbers en Jan Pronk. Tijdens zijn studententijd was Ruding lid - en ook een jaar Rector - van het Rotterdamsch Studenten Corps.

Loopbaan als Sinterklaas: 
De heer Ruding was al jaren stadssinterklaas voor Rotterdam. En in het jaar dat de intocht van Sinterklaas ook landelijk werd uitgezonden zei het comité dat het organiseerde “Ruding, we zouden graag hebben dat je naar Madrid gaat en naar Valencia en dat je de sinaasappelboot bestijgt om te vertrekken”. Dat was twee weken voor de inkomst hier, om te vertrekken van Valencia met de sinaasappelboot naar Rotterdam om een week later aan te komen. Dat was een fantastische kans als je 21 bent, je reisde toen met een vliegtuig; dat was toen niet dagelijkse kost. Dat gaf natuurlijk allerlei complicaties, want ik moest al die Sinterklaas- en Zwarte Pietkleren meenemen – Zwarte Pieten, dat waren kinderen van de ambassadeleden – voor de opnames. Dat liep verder heel goed behalve bij de grens van Spanje met het regime van toen nog Franco. Men zag mijn vele koffers en dacht “Die man is halfgek want die heeft allemaal textiel bij zich”. Maar toen zagen ze ook ineens grote staven goud. Dat was helemaal geen goud, dat was dus koper; het waren die stukken van die grote staf van 2,5 meter hoog die aan elkaar waren geschroefd. Ik was dus een goudsmokkelaar. Mijn Spaans was afwezig, dus ik kon dat niet uitleggen en zij spraken geen Engels of Frans of Duits of Nederlands. Toen werd ik bijna aangehouden en gelukkig heeft de Nederlandse ambassade mij gered. Anders was er geen uitzending geweest voor de Nederlandse televisie. Maar ik ben toen keurig op een prachtige witte schimmel van de hoofdcommissaris van de politie van Madrid – want die vond het mooi dat zijn schimmel op televisie kwam – door Madrid geparadeerd. Als goed katholiek wist ik precies hoe dat ging, er kwamen oudere dames en die wilden mijn ring kussen als bisschop en we hadden zo’n prachtig exemplaar, van glas natuurlijk. Dat reikte ik de dames aan en ik vervulde mijn rol als bisschop uitstekend. Dat had ik vroeger in de kerk dikwijls gezien, dus wat dat betreft is het het beste dat katholieken optreden als Sinterklaas.

Politiek
Ruding werd in 1967 lid van de Katholieke Volkspartij.

Ruding werd in Nederland het bekendst als minister van Financiën namens het Christen-Democratisch Appèl (CDA). Ruding mocht Nederland weer economisch gezond maken wat hem het imago opleverde van een emotieloze rekenaar. In 1982 vormde Lubbers zijn eerste kabinet, een coalitie van CDA en VVD; het derde nieuwe kabinet in twee jaar. In 1985 voerde hij een nieuw comptabel bestel in bij de rijksoverheid, waardoor het beheer van en het toezicht op de uitgaven door de afzonderlijke ministeries werd vergroot. Ministeries werden primair zelf verantwoordelijk voor het opvangen van overschrijdingen van de begrotingen. Op ieder ministerie kwam een eigen accountantsdienst. Ruding vervulde deze functie van 1982 tot 1989, in de kabinetten Lubbers I en Lubbers II. Zijn bekendste uitspraak als minister van Financiën is dat werklozen liever dicht in de buurt van tante Truus blijven wonen dan te verhuizen, dat kernachtig de grond aangeeft voor het sindsdien gevoerde beleid van het terugtrekken van publieke voorzieningen uit den lande, om deze te concentreren in de steden, waar immers de werkgelegenheid is.

In 1986 was hij door de top van het CDA voorbestemd om minister van Buitenlandse Zaken te worden. Hans van den Broek zou dan minister van Justitie worden. Toen Van den Broek daarvoor bedankte ging dat echter niet door.

Daartussen was hij van 3 juni 1986 tot 14 juli 1986 lid van de nieuw gekozen Tweede Kamer.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 sprak Ruding openlijk zijn steun uit voor CDA-kandidaat Pieter Omtzigt, die op een onverkiesbare 39e plek stond.[1]

In 2020 publiceerde Ruding zijn memoires in een boek getiteld Balans: het ging om meer dan geld alleen.